maanantai 26. toukokuuta 2014

Ensimmäiset yhteiset kisat

Moi! Eilen kävin hyppäämässä Ollin kanssa KARSin seuraestekisoissa yhden luokan. Kisoihin lähdettiin lähinnä hakemaan kokemusta ja harjoittelemaan aluekisoja varten, joissa tulevaisuudessa tullaan kisailemaan. Kisat alkoivat vasta klo 15.00 ja hyppäsin vasta luokassa 4, joten aamulla ehti sopivasti puuhailla kaikkea muuta. Lähdettiin kuitenkin jo joskus puoli kolmen tienoilla ajelemaan kohti kisapaikkaa. Olli nimittäin tarvitsee aika pitkän lämmityksen sileällä, ennen kuin se rentoutuu.

Perillä kisapaikalla kävin ilmoittautumassa ja katselin käynnissä olevaa luokkaa hetken. Pian meninkin jo ottamaan Ollin ulos kävelemään. Sitten nakattiin vain satula selkään ja eikun menoksi! Kävelytin Ollia selästä käsin vielä jonkin aikaa, ennen kuin otin ohjat tuntumalle ja aloin työstää hevosta rennoksi. Olli oli yllättävän rauhallinen ja heti alusta alkaen hyvin kuuliainen. Ravailin ja laukkailin vähän, jonka jälkeen annoin hepan kävellä. Aloitin verkkaamisen ehkä hitusen liian aikaisin, koska Olli ei ollutkaan tällä kertaa se ylivirkeä hössöttäjä, jota pitää tasailla himokauan.

(c) Heidi Sjöblom
 Pian pääsin kävelemään rataa. Minua hirvitti aluksi se, miten saisin Ollin mahtumaan kaikkiin väleihin, kun kisakenttä oli kuitenkin aika pieni. Käveltyäni kiipesin hepan selkään ja sain mennä verkkaamaan esteille. Annoin Ollin laukata ensin aika paljon vain eteen. Olli teki ihan ok hyppyjä, aluksi sen piti hypätä tiilimuuria hieman liioiteltun korkealta ;) Hypyt paranivat loppua kohden, enkä edes ottanut montaa hyppyä lämpimän kelin takia. Verkka päättyi ja sain jäädä radalle, koska starttasin ensimmäisenä, ääks.





Ykköselle tultiin ihan hyvin, kakkoselle tultiin aika juureen ja hyppy suuntautui aika paljon vain ylöspäin ja oli lyhyt. Este hypättiin kohti sileän verkkaa ja linja oli kaareva, jolloin Olli ajautui hieman ulos eivätkä askeleet ihan sopineet. Kolmonen meni hyvin, samoin neljä, viisi, kuusi a,b ja seiska. Sitten oltiinkin selvitty jo uusintaan. Olin heti päättänyt, etten ratsasta aikaa, vaan haluan ehjän ja siistin nollaradan. Linja kasilta ysille meinasi jäädä hiukan lyhyeksi, kympille hyvin, sarjalle jouduin ottamaan aika paljon kiinni, muuten oltaisiin oltu b-osalla niin huonossa paikassa. Viimeinenkin este meni puhtaasti, tuloksena radalta tuplanolla ajassa 37,56. Olin hevoseen tyytyväinen, itse tein pari pikkumokaa, jotka eivät kuitenkaan maata kaataneet. Iloiseksi yllätyksekseni sijoituimme ensimmäisissä yhteisissä kisoissamme toisiksi! On se vain niin hieno hevonen



(c) Heidi Sjöblom

Porukan veteraani

Nebraska vietti eilen virallisesti 20-vuotispäiväänsä. Niistä 19 on vierähtänyt samassa tallissa. Synttäreitä piti tietysti juhlia jo etukäteen viime viikolla: joku porukasta rikkoi aidan ja sitten mentiin aidan toiselle puolelle syömään. Tosin sekin pelto oli aidattu ja omalla maalla... Joten aika kesy karkureissu, mutta mitä muuta voi odottaa jo arvokkaaseen ikään ehtineeltä rouvalta... :)

perjantai 23. toukokuuta 2014

Lentsikka

Postaus tiistain estevalmennuksesta tulee pienellä viiveellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Valmennus meni kokonaisuudessaan aika hyvin, vaikka heppa kävikin kierroksilla. Verkkasin Ollin kaikissa askellajeissa ja sitten valmennus alkoikin. Toiselle pitkälle sivulle oli laitettu neljä ravipuomia, joista aloitettiin. Eli ravattiin puomeista yli, nostettiin niiden jälkeen laukka, tehtiin kulmaan voltti ja siirrettiin hevonen raviin, pitkän sivun lopussa nostettiin laukka ja tehtiin uusi voltti, jonka jälkeen aloitettiin uusi kierros. Olli oli aluksi hieman malttamaton, se olisi vain halunnut laukata. Sain hevosen kuitenkin tasoittumaan ja puomit menivät ihan kivasti. Pian puomit nostettiin ristikoksi, jonka edessä ja takana oli ponnistuspuomi. Olli hyppäsi ihan hyvin, mutta se lähti aina tykittelemään esteen jälkeen aika lujaa, hassu heppa...




Ristikon jälkeen siirryttiin kolmen askeleen linjalle. Liitettiin linjaan sellainen tehtävä, että ekan hypyn jälkeen tehtiin voltti vasemmalle, hypättiin sama ristikko uudestaan, hypättiin linjan toinen este, tehtiin voltti oikealle ja hypättiin sama ristikko vielä uudelleen. Olli rauhoittui hieman ja tehtävä sujuikin aika hyvin. Jotenkin vain tuntuu niin oudolta, kun on tottunut ratsastamaan linjoilla niin paljon eteen ja nyt saa vain istua ja pidättää hevosta! Linjan jälkeen hypättiin vielä kolmen esteen jumppasarjaa. Jumppiksellakin sain pääasiassa keskittyä pidättämään hevosta.



Sitten siirryttiinkin rataan. Tultiin se ensin lyhyempänä kerran, jonka jälkeen lisättiin rataan muutama hyppy. Vipalla kerralla tultiin vähän isompana. Eli aloitettiin oikeasta kierroksesta jumppasarjalta, siitä ratsastettiin lävistäjällä okserille, kolmen askeleen linja, yksittäinen okseri toisella pitkällä sivulla. Olli hyppäsi ihan ok. Välillä sillä meinasi olla hieman kiire, mutta hypyt olivat kuitenkin hyviä ja paikatkin osuivat kohdilleen. Toisella kierroksella jatkettiin okserin jälkeen lävistäjälle okserille, jonka jälkeen hypättiin jumppasarja, yksittäinen okseri vastakkaisella pitkällä sivulla ja lopuksi vielä vasemmassa kierroksessa kolmen askeleen linja. Tämä rata meni ihan nappiin! Tultiin sama rata vielä kerran isompana. Muuten meni ihan jees, mutta kuski mokasi linjalla pikkuisen, joten tultiin se vielä uudestaan :)






tiistai 20. toukokuuta 2014

Treeniä treenin perään

Moikka! Minun oli tarkoitus tulla kirjoittamaan tämä postaus teille jo eilen illalla, mutta tänne iski hirveä ukkosmyrsky... Viikonloppu meni aika tiiviisti valmentautuessa ja kotona treenaillessa. Lauantaina ratsastin Ollin ja Nasserin kentällä, hyppäsin molemmilla pikkuisen kavaletteja. Olli oli tuttuun tapaan yli-innokas ja Nasseri oli vähän tasaisempi kuin yleensä. Molemmat hyppäsivät ihan kivasti. Nasseri pääsi lauantaina myös haukkaamaan vähän vihreää, jotta se tottuisi siihen vähitellen, eikä muutos ruokintaan tulisi niin äkkiä.



Sunnuntaina minun oli tarkoitus mennä Ollilla koulutunnille. Mennessäni hakemaan hevosta laitumelta, huomasin että toinen etukenkä puuttui. Ja tietenkään tallilla ei ollut silloin ketään muita kuin minä... Minua harmitti ihan hirveästi, mutta silloin keksin, että voisin mennä valkkaan Nasserilla! Laittelin sen sitten valmiiksi ja menin kävelemään kentällä. Sunnuntainahan oli ihan sika kuuma, kentällekään ei tuullut yhtään ja varjossa mittari näytti +25C. Tiesin, että valmennuksesta tulisi ehkä jopa hieman tuskainen ja raskas ainakin Nasserille juuri tuon kuuman ilman takia. Pian valkku tulikin paikalle ja päästiin aloittamaan. Ratsastin ensin vain ihan koko kenttää ympäri ja lähdin työstämään hevosta pyöreämmäksi. Nasserista se ei ollut yhtään hauskaa, joten se yritti vain juosta aluksi pää pilvissä. Pian hevonen kuitenkin rentoutui jo hiukan. Uralta siirryttiin keskiympyrälle ja jatkettiin muodon työstämistä ja harjoiteltiin vähän vasta-asetuksia. Sain työstää Nasseria aika kauan ravissa ennen kuin se alkoi edes ajatella selkänsä käyttämistä. Välillä saatiin kuitenkin ihan kivoja pätkiä.





Lopuksi laukattiin vielä koko kenttää ympäri ja tavoitteena oli saada hevonen kulkemaan rehellisesti koko kehoaan käyttäen. Laukassa Nassen oli huomattavasti helpompi työskennellä kuin muissa askellajeissa. Lopputunnista hevonen alkoi kuitenkin olla jo aika väsynyt, koska oli niin kuuma ja tuntikin oli aika rankka. Oikeastaan tunnilla ei keskitytty muuhun kuin Nasserin muodon työstämiseen erilaisilla ympyröillä yms. Lopuksi hevonen pääsi vielä virkistävään suihkuun.

Valkun jälkeen Ollille laitettiin uusi kenkä pudonneen tilalle. Kävin itse syömässä, jonka jälkeen ratsastin sen. Ollilla ei ollut mikään maailman paras päivä ratsastusta ajatellen. Hepo kun omaa vielä vähän kakaramaisen luonteen niin se osaa olla välillä aika lapsellinen. Pienoisesta kiukuttelusta huolimatta se antoi ratsastaa itseään kuitenkin ihan siedettävästi. Syynä kiukutteluun saattoi olla kuuma ilma, mikä ei tehnyt työskentelystä kummallekaan mieluisaa.

Eilen tallille mennessäni huomasin, että Ollin toisen takajalan kenkä oli löysällä, kiva... Laitoin hevosen vain liinan päähän ja juoksutin sitä hetken. Pian jostakin nousi kuitenkin kova tuuli, joka nostatti mukanaan järkyttävän hiekkapilven. Jouduin sitten lopettamaan liinauksen siihen ja viemään hevosen sisälle suojaan. Hiekkapilven jälkeen alkoikin sataa ja ukkostaa. Ratsastamisesta oli edes turha haaveilla. No, saipa Ollikin vapaapäivän ja sen takakengät vaihdettua. Tänään onkin pitkästä aikaa Maijan estevalkku, toivottavasti ei ala sataa ainakaan kovin rankasti.

perjantai 16. toukokuuta 2014

Julkaisemattomia kuvia

Postauksia on tullut viime aikoina hieman suppeasti... En ole ehtinyt kiireiltäni kirjoittelemaan. Silloin, kun minulla olisi inspistä kirjoittaa, niin ei ole kuvia. Nyt kuitenkin ajattelin päivittää tänne muutaman kuvan, jotka ovat jäänet syystä tai toisesta julkaisematta. Hevosille kuuluu ihan hyvää ja yritän nyt viikonloppuna ottaa itseäni niskasta kiinni, raahata kameran mukaan tallille ja postata teille hevosten kuulumisista hieman laajemmin kuvien kera.


''Älä kuvaa mua''

Likainen heppa...

lauantai 10. toukokuuta 2014

Tuupparireenit

Moikka! Kirjoittelusta on ollut hieman taukoa, koska minulla on pitänyt koulussa tosi kiirettä, samoin tallilla. Nyt kuitenkin ajattelin kertoa lyhyesti eilisestä kouluvalmennuksesta. Olin valmennuksessa siis Ollilla. Ajattelin näin alkuun, että ottaisin muutaman kerran yksärinä tunteja, jotta saisin mahdollisimman tehokasta opetusta. Minua ei oikeastaan jännittänyt yksärille meno ollenkaan, koska tiesin, että Olli kyllä osaa, jos haluaa. Päivällä satoi aika paljon, mutta valmennus saatiin kuitenkin pidettyä onneksi kuivassa säässä.

Valmentaja kyseli tunnin alussa hieman ratsastustaustoistani ja Ollista. Aloitimme tunnin ihan yksinkertaisella tehtävällä. Ratsastin pääty-ympyrällä ja tunnin päätavoitteena oli saada Olli käyttämään kunnolla selkäänsä ja liikkumaan rehellisesti avuilla. Aluksi Olli oli tosi vaikea, sillä se ei olisi halunnut keskittyä yhtään. Se yritti vain rynnätä alta, kun sitä pyydettiin kulkemaan rehellisesti pyöreänä. Lisäksi se vain kyyläsi muita hevosia. Meno alkoi kuitenkin parantua, kunhan uskalsin itse vain ratsastaa tarpeeksi jämäkästi ja määrätietoisesti. Pääty-ympyrän lisäksi työstimme Ollia volttikahdeksikolla, jolla keskityttiin siihen, että suunnanvaihdot tapahtuisivat rennosti ilman tahdin rikkomista.

Pian siirryttiinkin keskiympyrälle. Olli liikkui koko ajan paremmin ja paremmin. Se rentoutui huomattavasti alkutunnista ja alkoi käyttää selkäänsä. Keskityttiin ympyrällä pääasiassa muotoon, jota työstettiin eniten laukassa. Laukka on nimittäin Ollille askellajeista helpoin ja se rentoutuu helpommin laukassa kuin esimerkikisi käynnissä. Kun hevonen alkoi olla rento, tehtiin muutama ympyrän suurennus-ja pienennysharjoitus. Olli kulki lopputunnista jo aika hyvin pätkiä ylämäkeen, vaikka kuskin kädet alkoivat olla jo aika poikki. Lopuksi ratsastettiinkin sitten reilusti eteen-alas ja wou, Olli oli ihan superhyvä! Rento, tahdikas ja ennen kaikkea se oli avuilla superhyvin. Valkusta jäi oikein onnistunut fiilis ja valmentaja kehui Ollia paljon. Seuraava tunti onkin jo tiistaina.