lauantai 12. lokakuuta 2013

Nasserin alkuviikko

Maanantaina Nasserilla oli kenttäpäivä usean maastoilupäivän vastapainoksi. Heppa ei ollut erityisen innoissaan tästä, mutta minkäs teet... Se oli taas piehtaroinut tarhan parhaimmassa kohdassa, joten hiekkaa kyllä riitti. Sain siitä kuitenkin ihan siedettävän näköisen, joten ei muuta kuin kypärä päähän ja menoksi. Laitoin kentälle muutaman puomin, koska tarkoitus oli treenata hepan etujalkojen nostelua.

Kävelin ensin normaalit alkukäynnit, jonka jälkeen keräsin ohjat ja aloin kasata heppaa paremmin pakettiin. Nasser kokosi itsensä ihan ok, mutta oli aika tahmea, joten pyrkimys eteenpäin puuttui kokonaan. Tein paljon voltteja ja lisäyksiä. Pian hevonen alkoikin heräilemään ja venytti askeliaankin ihan kivasti, eikä vain laahustanut eteenpäin. Laukkailin vielä vähän+tein laukanvaihtoja. Muutama vaihto onnistukin ihan ok, mutta vielä on aika paljon hiottavaa, että vaihdoista saadaan sujuvia... :D Hienosti heppa kuitenkin  rupesi liikkumaan eteen, vaikkei sitä olisikaan huvittanut hirveästi. Muut hevoset kuin olivat lokoisasti tarhassa...


Sitten siirryttiinkin varsinaiseen harjoitukseen. Kentän keskellä oli kolme puomia. Aluksi tulin niin, että hevonen laukkasi aika lyhyesti, jolloin puomien väliin saatiin mahtumaan kaksi askelta. Tämä sujui ihan hyvin. Tulin tehtävää molemmista suunnista pariin kertaan. Sitten muutin tehtävää niin, että Nasser saikin laukata aika paljon pitemmillä askelilla, jotta väliin saatiin vain yksi laukka. Tämä tuottikin aluksi hieman hankaluuksia ja puomit kolisivat. Nasserin vahvuuksiin ei ole koskaan kuulunut askeleiden pidentäminen, mutta siksi ajattelinkin, että kotonahan tätä on hyvä harjoitella. Pienen säätämisen jälkeen hevonen alkoikin jo pidentää askeleitaan ja välit päästiin menemään halutulla askelmäärällä. Ravailin vielä loppuravit ja annoin hepan venyttää kaulaansa pitemmäksi. Kävelin vielä loppukäynnit, jonka jälkeen heppa pääsikin pois kentältä, hoidin sen normaalisti ja ruokin hevoset pihatossa ja tallissa.


Tiistaina Nasser pääsi poikien retkelle, kun käväisimme Parenskin ja Rustingin maastolenkillä. Suomenhevosten käännyttyä kotiin jäin vielä vähäksi aikaa läheiselle sänkipellolle laukkailemaan. Tuli treenailtua lähinnä laukanvaihtoja ja lisäyksiä. Hyvin tuntui hevosessa olevan virtaa! Laukkailin reippaasti kierroksen ja annoin hepan kävellä kotiin, jotta sen hengitys tasaantuisi. Pesin Nasserin ratsastuksen jälkeen ja kylmäsin sen jalat huolellisesti.


Keskiviikkona satoi, joten en kiivennyt hevosen selkään laisinkaan vaan hevoset nauttivat vapaapäivästä.  Torstaina meillä olikin suuri päivä, kun menimme piiitkän tauon jälkeen ensimmäiseen valmennukseen. Valmennus oli puoli kuuden aikoihin illalla, joten minulla oli hyvin aikaa hengähtää hieman ennen valmennukseen lähtöä.  Hevoset olivat tietenkin tunkeneet itsensä tarhan perimmäiseen nurkkaan, joten sain kävellä aika pitkästi, ennen kuin sain Nasserin narun päähän. Taluttelin sitä kotiin kaikessa rauhassa löysällä narulla, kun yhtäkkiä tapahtui jotain käsittämättömän ärsyttävää: Päältämme lensi sellainen hornetti, vai mikä nyt olikaan, ja vielä todella matalalta. Kaikki voivat varmasti tässä kohtaa jo arvata, miten hevonen reagoi tilanteeseen... Nasserilla meni pasmat aivan sekaisin ja se lähti kiertämään ympärilläni isoa rinkiä. Pian se kuitenkin rauhoittui sen verran, että sain sen pesupaikalle. Nasser kuitenkin säikkyi sen verran paljon, ettei uskaltanut rentoutua enää ollenkaan, jäkitti vain pää ylhäällä ja silmät pyörivät päässä. Kyllä minua suututti, kun mennään lentämään tuolla lailla suoraan yli! Kaikesta huolimatta valmennukseen päästiin lähtemään kuitenkin ihan ajallaan ja Nasserkin oli jo lähes normaali.


Pääsimme perille hyvissä ajoin. Laittelin hepon valmiiksi ja kiipesin kyytiin. Nasserin mielestä maneesin ovi oli hirveän pelottava, joten se pujahti nopeasti sisälle. Annoin sen kävellä jonkin aikaa, jonka jälkeen aloin työstää hevosta kunnolla. Vähän se oli jännittynyt, mutta rentoutui kuitenkin aika pian. Itsenäisten alkuverkkojen jälkeen aloiteltiin valmennusta. Ensimmäinen tehtävä oli puomisuora, joka tultiin ensin ravissa. Suoran aikana piti nousta kevyeen istuntaan ja pysyä siinä. Puomien jälkeen tehtiin voltti maneesin päädyssä olevan puomin yli. Harjoitus toistettiin muutaman kerran näin, jonka jälkeen puomit nousivat jumppasarjoiksi. Se saatiinkin tulla jo laukassa. Nasser toimi yllättävän hyvin, eikä edes pudottanut yhtäkään puomia. Ensimmäisella kerralla sain ratsastaa aika paljon eteen, jotta askelmäärä saatiin oikeaksi. Loppua kohden hevonen parani koko ajan.

Jumpalta siirryttiinkin kaareville linjoille. Tultiin ensin pieni okseri, josta sitten lähestyttiin normaalilla kaarevalla linjalla pystylle. Vasemmassa kierroksessa tämä sujui Nasserilta tosi hyvin! Oikeassa kierroksessa olikin sitten hieman vaikeuksia, koska hevosen oikea laukka on leikkauksien takia edelleen heikompi. Suoriuduimme tästäkin kuitenkin kohtuullisesti. Nasserilla ei linjojen jälkeen enää hypättykään, koska sillä on ollut ainakin vuoden tauko treenaamisesta. Keskityimme tunnilla aika paljon kontrollipuoleen, emme niinkään hyppäämiseen. Olin hevoseen kuitenkin tyytyväinen, koska se meni todella hyvin siihen nähden, kuinka kauan se on ollut pois ohjatusta valmennuksesta. Saimme valmentajaltakin kehuja siitä, miten paljon Nasser on mennyt eteenpäin sileällä.

Kävelyttelin hevosta hetken, riisuin sen ja lastasin traileriin. Valmennuksesta jäi tosi kiva fiilis!


Loppukevennyksenä kuva tallilta löytyneestä kissanpennusta, joka on viihtynyt pihapiirissä jo useamman päivän. Kissasta lähtee aivan törkeän kova ääni, joten sitä ei voi olla kuulematta, kun se saapuu paikalle. Luulin aluksi, että raukkaparan emo olisi hylännyt sen, mutta tänään näin pennun loikkivan ulkona emonsa kanssa, onneksi. Tästä uusi hiirikissa talliin ja pihattoon.

1 kommentti:

  1. Voi kun kiva kuulla, että Nasser on tulossa takaisin kisakentille :) Se hevonen on niin upea!

    VastaaPoista