tiistai 12. marraskuuta 2013

Sisarukset uuden tulokkaan kimpussa

Nyt ajattelin kertoilla tänne bloginkin puolelle, mitä pari päivää sitten tapahtui. Talliin saapui nimittäin lauantai-iltana uusi hevonen. Ei siis uusi estehevonen, vaan ihan tavallinen suomiputte, jonka raviura on jo päättynyt. Hevonen on 10-vuotias liinakko tamma, jonka nimi on Kuppi. Nimi on kyllä aika kamala, mutta minkäs teet :D Hevonen haettiin siis lauantai-iltana ja se laitettiin perimmäiseen karsinaan selvittelemään päätään ja tutustumaan seinänaapuriinsa Patriinaan. Patriin oli sitä mieltä, että tämähän nyt ei käy päinsä ollenkaan, ja nosti kovan metelin. Hetken pölläiltyään se kuitenkin rauhoittui ja tyytyi luimistelemaan.

Sunnuntaina satoi, joten hevoset olivat koko päivän sisällä. Kuppi ja Patriin alkoivat tulla ihan hyvin juttuun. Rustinkikin oli kovasti utelias uuden tallikaverin suhteen, samoin Parenski. Sitä nyt tietysti kiinnostavat kaikki maailman tammat...

Eilen minun ollessani vielä koulussa saksan tunnilla muut olivat laittaneet Kupin ensin yksikseen tarhaan tutustumaan. Väliveräjä suljettiin, jotta hevonen ei pääsisi vielä kovin kauas, vaan olisi koko ajan näköetäisyydellä. Muuta hevoset tulivat tietenkin kurkkimaan aidan toiselle puolelle uutta tulokasta. Hetken haistelun ja ihmettelyn jälkeen Kupille oli otettu kaveriksi Heli, joka on tunnetusti kaikkien kaveri. Hepat olivat haistelleet toisiaan hetken ja olleet sen jälkeen kuin vanhoja tuttuja. Säkääkin ehtivät jo rapsutella. Sitten joukkoon oli lisätty Patriin, joka ei enää ollut noillansakaan uudesta hevosesta.  Seuraavaksi oli Neesan vuoro, mutta se vietiin suoraan talliin, koska Neesa on tunnetusti uusia tulokkaita kohtaan aika nyrpeä ja saattaa potkiakin joskus. Siksi oli parempi, jo sen omien jalkojen toipumisprosessinkin takia, ottaa se pois riehumasta.

Uusi kohde havaittu!!
Siis ketä NOI on?!
Jos mä nyt vähän haistaisin tota uutta tyyppiä?
Mami, mä en nyt tykkää tästä jutusta yhtään.
Pois alta, mä en näe mitään!
Siis ooksä mun kaveri, vai?!
Kun Neesa oli saatu pois alta, päästettiin loput hevoset samaan tarhaan. Sinilee ei pahemmin piitannut Kupista, vaan kaiveli Saulin taskuja leipäpalan toivossa. Sille oli ihan sama, ketä tarhassa on, kun vaan on seuraa. Nebraskakin käyttäytyi kiltisti, mutta Nasserin päästessä tarhaan putosi varsinainen pommi: Nasser, joka yleensä on kaikille kiltti, muuttui silmänräpäyksessä varsinaiseksi paholaiseksi. Se oli ajanut Kuppia takaa ympäri tarhaa ja purrut. Tanner tömisi, kun Nasser kiisi paikasta toiseen Kupin kannoilla. Muut juoksivat vähän hölmöinä perässä. Äiti ja Sauli olivat sitten menneen väliin ja saaneet tappelupukarit erilleen.  Kun jengi oli vähän pysähtynyt puhaltamaan, Nasser napattiin kiinni ja oli sitten pökätty pihattoon ja ovelle notkumaan tullut Sinilee sille kaveriksi. Muut jäivät vielä ulos. Kuppi oli ollut vielä säikky, mutta huomattuaan, ettei vaaraa enää ole, se rauhoittui. Sen jälkeen ei ollut enää mitään ongelmia ja hevoset olivat rauhassa keskenään ja nuuhkuttelivat toisiaan. Hevoset oli kuitenkin pakko ottaa aika pian sisälle, koska Nasserin ajaessa Kuppia takaa, ne olivat hionneet jonkin verran. Kuppi ja Nasser olivat erityisen märkiä. Nasser olikin pitänyt käydä loimittamassa, koska se on ainut kisakunnossa oleva, ja sen tulisi myös pysyä terveenä koko treeni- ja kisakauden. Hurjasta takaa-ajosta huolimatta kaikki olivat kunnossa.

Olipa kreisiä menoa.
Kävin vielä illalla liikuttamassa Nasserin, joka tuntui olevan psyykkisesti vähän järkyttynyt. Täysiveriset ovat yleensäkin herkillä, kun jotain uutta tapahtuu, mutta Nasser oli erityisen herkällä päällä. Ratsastaessa hevonen oli myös ihan mahdoton. Se pälyili koko ajan taakseen ja olisi vain riehunut. Liikutuksen jälkeen hevonen oli aivan hiessä ja puuskutti aivan kuin olisi pelännyt jotain. Kaura-astian ääreen se kuitenkin rauhoittui. Päivä taisi olla niin Kupille kuin Nasserillekin henkisellä puolella aika rankka.

Neesa sai seisoa Kupin vieressä kylmetyksen ajan, jotta tulisi sillekin vierihoitoa. Se osoitti varsin selvästi, mitä mieltä se oli uudesta tulokkaasta. Inkkuminen ja potkiminen alkoi heti, kun se nuuhkaisi Kuppia kaltereiden välistä. Se loppui kuitenkin aika pian, kun Neesaa vähän komennettiin. Niinpä tamma lopetti mellastamisen ja mulkoili vain Kuppia karsinan toisesta laidasta ennen kuin se pääsi takaisin pihattoon. Kyllä se siitä taipuu, kun harjoittelee muutaman päivän. Neesukas on vain tunnetusti kovapäinen tapaus.

Niin, miksi Kuppi on meillä? Kilpaa sillä ei enää aiota ajaa, siitostamman virkaa se on hoitanut jo pari vuotta. Siitä voisi saada varsan Liisingistä. Patriinalle se ori ei sovi, kun sattuvat molemmat olemaan Patrikin jälkeläisiä. Kupin sulhoksi Liising kuitenkin kävisi. Saas nähdä, miten käy.

18 kommenttia:

  1. Montakos hevosta teillä nyt onkaan? :D kiva postaus, harmi vain tuo nasserin käytös uutta asukasta kohtaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ööö, olisikohan niitä nyt yhdeksän... :D Kyllä se Nasserkin tuosta varmasti rauhoittuu, puolusti varmasti vain laumaansa uudelta ja oudolta hevoselta :)

      Poista
  2. Ihania kuvia. :)
    Mä en ole koskaan ymmärtänyt tuota turhien hevosten keräämistä, mutta jokainen tyylillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niitä enemmän kuin laki sallii...

      Poista
    2. Mä en taas ymmärrä nimettömänä esiintymistä, ainakaan kielteistä!

      Poista
    3. Kerro omista hevosistasi enemmän, miten olet pärjännyt, voittanut rahaa jne...
      Et taida ymmärtää hevosista muuta kuin mitä olet toisilta kuullut?

      Poista
    4. Moi, taitaa olla vähän ei turhia hevosia, kerroppa nyt miten hyviä sinulla on kuten
      edellinenkin anonyymi kysyi???
      Sinillä oli siitokseen tarkoitus, miten monta varsaa sinulla on syntynyt?
      Harvalla vain on kansallisentason heppaa ja harva pystyy itse opettamaan/kilpailemaan
      kuten Sini voitokkaasti. :)

      Poista
    5. Mistä uusia hevosia saadaan jos siitoshevoset on turhia?
      Sinin kotona näyttää olevan itsekasvatettuja hyviä hevosia, tosin aikaa ja rahaa siinä menee. Helponpaa on kyllä ostaa valmiita ja opetuttaja kuten sinä ilmeisesti teet.

      Poista
  3. Ihania kuvia ja kivasti kirjoitettu! Kuvailit hevosten touhuja sydämellisesti.

    VastaaPoista
  4. Kuka tämä Sauli on?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esittelee itsensä yleensä tallirengiksi, mutta jos tarkasti katsoo, sama nimi lukee hevosten omistajatiedoissa.

      Poista
  5. Mitä ihmettä ylläoleva anonyymi sepostelee, eihän sinillä mitään kansallisen tason heppaa ole eikä todellakaan opeta ketään!!!Oppikaa lukemaan ja ymmärtämään lukemaanne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VOI, VOI sinua lukutaidoton. Onko joku sanonut Sinillä olevan kansallisentason heppaa?
      Keskustelu alkoi kun joku taliaivo kirjoitti siitoshevosta turhien hevosten keräämiseksi.
      SINÄ ET OSAA LUKEA!!! Sini on varmasti itse opettanut hevosensa hyppäämään ja on
      seuransa ensimmäinen alueluokan voittaja 2000-luvulla. Tietääkö joku kuka on -90luvulla pystynyt samaan, vai onko se vain KARSin johdolta Sini voiton mollaamista?
      pystynyt samaan vai oliko se vain SININ mollaamista KARSin johdolta?

      Poista
    2. Anonyymi taisi tarkoittaa kaikkia muitakin kuin kansallisentason hevosia hyviksi.
      Taidat itse olla valmiitten opettaja, sehän onkin helppoa luulla itseään hyväksi
      Kuinka olet menestynyt kun et saa vastattua?
      Älä viitsi pilata toisen hyvää blogia olemattomalla sepostelullasi

      Poista
    3. Moi, säälin todella sinua (lukutaidoton ja ymmärtämätön) toisen blogin kadehtija.

      Poista
    4. Miksi Sinin ratsastusseura sousii kouluratsastajia?
      Siksi koska johto on niitä, ainakin sihteeri ja sehän määrää puheenjohtajaa.
      Vaihtamalla seuraa asian voi korjata.
      KARSin ensimmäinen aluevoittaja on Sini Ojala, joka tapahtui vasta 2011

      Poista
  6. Millä tavalla seura suosii mielestäsi kouluratsastajia? Itse en ole kyllä huomannut että niin olisi.

    VastaaPoista