torstai 4. heinäkuuta 2013

Farmarin hevosia

Eilen kävimme pyörähtämässä Seinäjoella Farmarissa. Messut on järjestetty viimeksi 2011 Porissa ja ne kestävät neljä päivää. Messut alkoivat kymmeneltä ja itse pääsimme alueelle lähempänä kahtatoista. Väkeä oli paikalla jo ihan kiitettävästi, mutta ei tungokseen asti. Katsoimme sitten ohjelmasta, että mitä siellä olisi meneillään ja huomasimme, että alueen toisella puolen olisi lännenratsastusnäytös. Matkalla kehälle sattui kohdalle myös muutama söpö poni, joista oli pakko ottaa kuva.  Pienen etsimisen jälkeen löysimme kehän, mutta harmillisesti näytös oli jo loppumaisillaan. Ehdimme näkemään vain sen, että yksi mies ratsasti hevosella ilman suitsia kaikissa askellajeissa ja toinen esitteli naruriimun monipuolisuutta. Sain kuitenkin onneksi napattua teitä varten muutaman kuvan ratsukoista.

Axel Hellsten ja Mahdan

Kenneth Puskala

Ilkka Ryhänen



Shettisruunat Royal Editon(edessä) ja Voutilan Exodus

Etain Royalin kaverina ollut hevonen, jonka nimeä en tiedä.

 Hovingatar(edessä) ja Taavetin Taava

Ehdottomasti messujen suloisin ilmestys! Miniatyyrivarsa Esperar Pingo Cinderela.

Näytöksen loppupuolella alkoi sataa vettä. Sitähän tuli hetken oikein kunnolla, mutta onneksi se loppui aika äkkiä. Kiertelimme sitten katselemassa muita eläimiä ja konepuolellakin tuli käytyä. Samaan aikaa kuulutettiin, että kello 14:30 sika-ja hevoskehään tuotaisiin Etain Royal. Meikäläinenhän paineli melkoista kyytiä pois vähemmän kiinnostavalta konepuolelta ja suunnistin kohti kehää. Kaikille niille tiedoksi, jotka eivät tiedä, kuka on Etain Royal: Etain on Ranskassa syntynyt menestynyt ravihevonen, joka on ansainnut Suomessakin puoli miljoonaa euroa. Hevonen on kilpaillut hyvin menestyksekkäästi myös Ruotsissa.

Sain odotella hetken, mutta pianhan Etain ilmestyikin kehään, suuri ihmisjoukko perässään. Valitettavasti alkoi jälleen sataa ja suurin osa ihmisistä pakeni sisätiloihin suojaan. Minun lisäkseni vain kourallinen muita ihmisiä jäi seisomaan sitkeästi kaatosateeseen kamerat kädessä. Etain Royalia käytetään nykyään terapiahevosena lasten-ja nuortenkodissa, jossa lapset pääsevät luomaan yhteyttä hevoseen. En nyt vain muista, missä se sijaitsee...:D Etainia talutteli ensin joku hoitokodin henkilökuntaan kuuluva nainen, jonka nimi taisi olla Pinja, jos oikein muistan. Kentän reunalle jäi sitten puhumaan Osku Ketola, joka oli työskennellyt Etain Royalin kanssa jo jonkin aikaa. Osku kertoi ensin, kuinka hän alkoi työskennellä hevosten kanssa ja miten hienoa se on, kun saa luotua yhteyden noin upeaan eläimeen. Pian Osku ja Pinja vaihtoivat osia ja Osku teki jotain tehtäviä Etainin kanssa. Hevonen kulki vapaana Oskun perässä ja näytti todella tyytyväiseltä. Esitystä oli kyllä tosi hienoa katsoa, oli se vain niin upeaa!



Osku ja Etain Royal
 Kun Etain vietiin pois kehästä, sinne saapuivat majakka ja perävaunu. Maailman pienin ja suurin hevonen. Kehään tuotiin valtava Shire, joka oli vasta kolmevuotias ja sillä oli säkää jo huimat 190 cm! Hevosen oikea nimi oli Majagårdens Amanda alias Amanda. Amandan omistaja sitten kertoili vähän hevosestaan ja esitti sitä kehässä. Amandan jälkeen vuorossa olivat miniatyrihevosemä ja sen varsa. Emä nimi taisi olla Esperar Princesa ja varsan, joka oli tamma, Esperar Pingo Cinderela. Hevosten omistaja kertoili vähän, miten oli päätynyt kasvattamaan rotua ja kertoili rodusta muutenkin.
Majakka ja perävaunu:D

Pian alkoikin taas sataa vettä... Lähdin näytöksen jälkeen kohti aluetta, jossa oli kengitysnäytös meneillään. Kengittäjä kertoili kuumakenkäsovituksesta ja muutenkin kengityksestä. Näytöksen ajan satoi ja paistoi vuorotellen. Alueella oli paljon muitakin hevosia, mutta ne olivat päiväkarsinoissaan, kun eivät olleet esiintymisvuorossa. Aamulla ennen meidän paikalle saapumista oli kehässä ollut suomenhevosten värisuora, mutta se jäi meiltä näkemättä. Karsinassa seisoivat ainakin ravikuningas 2009 Patrikin Muisto ja Sirun Oliver, joka on puolestaan menestynyt ratsupuolen kunkkareissa. Ja monta muutakin hevosta.

Kuumakenkäsovitus meneillään

Huilailin hetken ja sitten menin tallille. Muut lähtivät maastoon, minä puolestani jäin vääntämään Nasserin kanssa kentällä koulukuvioita. Nasserille kuuluu ihan hyvää. Haava on ollut samanlainen koko kesän: Se on siisti, mutta keskellä leikkauskohtaa on ehkä noin 3 cm kohta, jossa ei ole kunnon rupea päällä. Haavan aukeamisen pelossa en uskalla laittaa sille satulavyötä, joten menen aina ilman satulaa. Eilen hevonen oli aluksi tosi laiska, mutta kun heppa pikkuisen lämpeni, niin alkoi sujua paremmin. Ratsastin tosi paljon ympyrällä, taivuttelin ja tein lisäyksiä. Nasser yritti ajoittain tikittää vain paikallaan, mutta myötäsi pian paremmin niskasta ja käytti selkäänsäkin ajoittain hyvin. Parhaat pätkät taisivat tulla laukassa. Ratsastin reilut 45 min ja sitten heppa pääsi tarhaan. Nasserilla on sellainen tapa, että se hankaa silmäkulmaansa ratsastajan käsivarteen aina ratsastuksen jälkeen. Nytkin se teki niin ja oli vähällä kaataa minut:D


Siivoilin ratsastuksen jälkeen vielä karsinat. Kun päivän hommat oli saatu tehtyä, kello oli lähemmäs kymmenen.

5 kommenttia:

  1. Mäkin olin tuolla farmaris :D Äiti hermostu ku katteltiin vaan hevosia... Mutta hyvä että Nasserille kuuluu hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mäkin viihdyin jostain kumman syystä enemmän siellä hevosten luona :D

      Poista
  2. Me mennään lauantaina tonne farmareille :D tosi kiva postaus, sopivan pitkä! :)

    VastaaPoista
  3. tämä ensimmäinen herra tuolla mustalla arabilla on Axel hellsten ja arabi on Mahdan, seuraava herra on kenneth Puskala ja hevonen quarter ja kutsumanimeltään Kosti ja viimeinen herra on Ilkka Ryhänen, hevosta en tiedä

    VastaaPoista