perjantai 5. heinäkuuta 2013

Tallipostaus

Joku lukija pyysi tässä taannoin tallin esittelyä, joten rustasin sellaisen.


Ensimmäisessä kuvassa näet koko rakennuksen. Vasemmassa laidassa olevat kaksi ikkunaa ja avoin ovi ovat varsinaista tallia. Toisessa päädyssä olevat ikkunat kuuluvat pihattoon ja siinä välissä on varastotilaa. Pihaton toisella puolella on konesuoja, jossa on mm. maatalousvehkeitä ja paaleja. Kokonaisuus on reipas kymmenen vuotta vanha, kivijalassa on vuosiluku 2000.


Tältä talli näyttää etupihalta. Lähiaikoina betonilaatan päälle tehdään katto. Talvella lumi putoaa aina tallin eteen niin, että se hankaloittaa oven aukaisemista. Osana tallin tuunausprojektia tämä asia korjaantuu. Kattoristikot ovat jo pihassa odottamassa asentamista.


Tallissa on seitsemän karsinaa, joista yksi on tuplaleveä varsomiskarsina. Kaikki karsinat eivät ole aina käytössä, koska osa hevosista on pihatossa. Viime talvena oriiden lisäksi täällä olivat Patriin ja Sinilee. Vasemmalla puolella karsinoiden välissä on ovi, josta pääsee konesuojan puolelle. Tallin sisäosat eivät tule muuttumaan rempassa miksikään, vaan pysyvät samoina. Kilpakärryt eivät yleensä ole tallin käytävällä, mutta tämän kuvan ottohetkellä ne sattuivat olemaan. Tallin siisteys on Saulille sydämen asia ja esim. ovissa ei roiku mitään. Kerran vuodessa tallin tyhjätään ja pestään lattiasta kattoon painepesurilla. Hevosten pesupaikka ei ole tallin yhteydessä, vaan pihassa olevan lämpökeskuksen yhteydessä.

Oven viereisessä ruuhessa on suolaa, jolla Nasser herkuttelee.

Kesällä pihaton ovi on aina auki ja hevoset kulkevat oman mielensä mukaan sisään ja ulos. Helteellä ja paarma-aikana hevoset viettävät päivät täällä ja tulevat vasta iltasella ulos. Tänne lisätään aika usein iso pyöröpaali olkia ja niissä hevoset tykkäävät makoilla. Tätä ei tietenkään siivota joka päivä kuten tallia, vaan siivous tapahtuu sitten traktorilla. Talvella ovi pidetään kiinni ja hevoset päästetään säiden mukaan pihalle. Talvella ilma on tosi raikas, täällä eivät ammoniakkipäästöt vaivaa! Hevonen pärjää täällä mainiosti, jos se vain tottuu siihen heti syksystä ja kasvattaa kunnon talvikarvan. Kesken talvea ei hevosta tänne siirretä. Arabit ovat hyviä pihattoheppoja. Lisäksi täällä asustaa Heli, sehän haluaa aina olla Nasserissa kiinni...


Sitten tähän remonttiosastoon. Tallin seinän taakse on konesuojan puolelta erotettu uusia tiloja. Tämä on uusi varustehuone, jota olemme kaikki odottaneet tosissaan. Talossa on paljon hevosvermeitä ja nyt niistä edes osa saadaan samaan tilaan. Toisella seinällä on avohyllyjä, jossa säilytetään mm. loimia. Armeijan satuloitakin on kerääntynyt useampia ja siloja ja ränkiä on kaikki paikat täynnä. Talossa asuu keräilijäluonne... Tämä tila on muuten valmis, mutta lamput ja verhotangot + verhot vielä puuttuvat. Niissä on tietenkin hevosten kuvia:) Seinissä on käytetty levyä, jota näkee myös maneesien seinissä. Varustehuoneen yläpuolelle tulee myös huone, jonka käyttötarkoitus määräytyy tässä matkan varrella.


Varustehuonetta vastapäätä olevasta tilasta tulee tallikamari. Tilaan tulee keittiönkaapit ja jääkaappi ja varmaan pöytä ja istuimiakin. Tämä kuva on otettu muutama päivä sitten, kun saimme seinien lakkauksen valmiiksi. Tämän tilan yläpuolelle tulee wc ja suihku ja pukuhuone. Niistä en laita vielä kuvaa, koska siellä on vasta laatat ja paneelit seinissä.

Lattia on ihan pölyssä...

Viimeisenä tila, joka on herättänyt paljon mielenkiintoa vierailijoissa. Tallin yläpuolella on ollut tähän saakka kylmää tilaa, mutta nyt se on eristetty ja muutettu asumiskuntoiseksi. Tämäkin on vielä kesken, mutta värimaailmasta saa jo jonkinlaisen kuvan. Tännekin on keittiön kalusteita suunniteltu ja tarvitaan vielä putkimiestä ja sähkömiestä... Tila on aika avara ja sitä on vaikea saada yhteen kuvaan. Oikealla kuvassa näkyy tallin ilmastointiputki. Moni on ihmetellyt, kuka tänne muuttaa. Ei välttämättä kukaan, kunhan nyt tehdään valmiiksi, kun sitä on kymmenisen vuotta suunniteltu. Itse aion pitää täällä elokuvailtoja kavereiden kanssa, jahka tämä on valmis. Täällä saa makeat unet, kun kuulee, kun hepat kolistelee tallissa...

Pääsiäisestä saakka tallin ympärillä on puuhannut kaiken alan ammattimiehiä ja joka päivä tulee jotain valmista. Paljon on vielä tekemättäkin, ennen kuin työkalupakki saadaan laittaa kiinni. Tässä se kesä kuluu tätä ihmetellessä.

5 kommenttia:

  1. Ihan mielettömän upea! Varsinkin tuo pihatto on aivan valtavan hieno! Kyllä teidän kelpaa hevostella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllähän se näin on :D

      Poista
    2. :) olet onnekas tyttö! Kukapa muukaan tuonne yläkertaan muuttaisi, kun sinä, kun olet täysikäinen ;)Mieletön mahdollisuus! Todella harvalla on tälläisiä puitteita kun sinulla! Ole ikionnelinen!

      Poista
  2. Tykkään tosta tallista ja pihatosta kun ne on niin yksinkertasia :) Ei mitään turhaa tavaraa tallissakaan hevosten tiellä(?) Niin lyhyesti: älyttömän hieno koko paikka :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Ja juu, ei ole tallissa turhaa tavaraa hevosten tiellä :D

      Poista