perjantai 19. joulukuuta 2014

Luukku 19, jalkojen hoidon tärkeys

Moikka! Nyt sitten vähän asiaa hevosten jalkojen huollosta. Tähänkin on olemassa useampia tapoja ja jokainen menettelee hevosensa mukaan. Hevosten jaloista on kuitenkin tärkeää pitää hyvä huoli, oli se sitten kilpahevonen tai ihan vain pullaponi. Jos jaloista ei pidetä kunnolla ja asianmukaisesta huolta, seuraukset voivat olla aika ikävät. Kertoilenpä tässä nyt sitten vähän minun hoitomenetelmistäni.

Ratsastuskoulun alkuvuosina en tajunnut hölkäsenpöläystä siitä, miten tärkeää hevosen jalkojen huoltaminen on. Olen siis oppinut kaiken tietämäni vasta vähän myöhemmällä ikää. Neesan ja Nasserin ja miksei muidenkin tallin hevosten kanssa sitä onkin tullut harjoiteltua käytännössä oikein urakalla. Alkuvaiheessa Sauli ohjasi aina suuntaa-antavasti, miten missäkin tapauksessa kannattaa toimia. Eihän sitä silloin osannut 9-vuotiaana ajatella niin tarkasti, kuinka toimitaan. Nyt kun ikää ja tietoa on tullut paljon lisää, pystyn päättämään ja tiedän, miten mikäkin hoidetaan ja kuinka pitkään. Jalat kannattaa ehdottomasti huoltaa, vaikka mitään näkyvää vikaa ei olisikaan. Näin voidaan ennaltaehkäistä nestekertymiä, ihottumaa ja muuta.

Vesi

Vesi on aina ollut paras hoitokeino moneen äkkinäiseen. Jos joku hevosista on saanut tarhassa haavan jalkaansa, niin vesi on se, jolla hoidetaan ensimmäisenä. Vedellä on helppo puhdistaa niin isommat kuin pienemmätkin haavat ja tyrehdyttää pienemmät verenvuodot. Tarvittaessa käytän Betadine-lääkeshampoota desinfiointiin ja puhdistukseen veden ohella. Kylmäysmuotonakin olen vettä käyttänyt, mutta sitten kuulin yhdeltä tutulta eläinlääkäriltä, että jos haluaa oikeasti kylmätä vedellä, niin letkun varressa saa seistä hyvän tovin. Ennen kuin vesi alkaa edes vaikuttamaan kylmäävästi, sitä on päästettävä 20 minuuttia jalkaan. Sen jälkeen en ole vettä käyttänyt muuhun kuin haavojen ja rapaisten jalkojen puhdistukseen.

Jää

Jää on ehdottomasti tällä hetkellä minusta paras ja helpoin tapa hoitaa jalkoja. Meillä on tallikämpässä pakastin, jossa on useammat Finn Tackin- kylmäyskääreet. Ne ovat kyllä moneen juttuun tosi kätevät! Ne on kätevä vain kietaista hevosen jalkoihin tarroilla treenien jälkeen. Vaikutus alkaa paljon nopeammin kuin vedellä kylmättäessä. Silloinkin, kun Neesalla toinen etunen oireili, niin me kylmättiin sen jalkoja juuri noilla samoilla pusseilla. Oli kyllä tosi paljon helpompaa ja tehokkaampaa, kun ei tarvinnut läträtä veden kanssa. Ollille (ja tietysti muillekin hevosille) käytän noita aina valmennuksien ja raskaampien kotitreenien jälkeen. Jäät ovat myös siinä mielessä hyvät, kun ne sulettuaan alkavat vaikuttaa lämpimästi, jolloin ei tarvitse kääriä enää mitään lämpöjuttuja jalkoihin.


Linimentit ja rasvat.

Jos hepoilla on kevyempi treenipäivä, niin suihkutan jalat ainoastaan vedellä puhtaaksi, kuivaan jalat ja laitan linimenttiä. Ollaan kokeiltu aika monenlaisia linimettejä ja parhaaksi on todettu Laukaan eläinklinikalta ostettu sinkkilinimentti. Se on vaan niin parasta! Jos Ollillakin on jokin pieni nestekertymä jalassa, laitan siihen sinkkiä ja seuraavana päivänä jalka on normaali. Se kirjaimellisesti kuivattaa nesteen pois aika nopeassa ajassa. Käytän tuota samaa linimenttiä aina raskaampienkin treenien jälkeen yhdessä Finn Tackin- kylmäkääreiden kanssa.


Jos hepalla on jaloissaan rupea -jota on varsinkin näin kurakeleillä, niin sitten rasvaan jalat ruvista riippuen erilaisilla rasvoilla. Eniten tulee käytettyä Horse Powerin tai Supreme Horse Caren rasvoja, jotka pitää vuohiset kivan pehmeinä.

Luin takavuosina Hevosurheilusta artikkelin, jossa kahta eläinlääkäriä haastateltiin heidän tavastaan hoitaa omien hevosten jalkoja. Toinen ei kylmännyt ollenkaan, jos todettua vikaa ei ollut, toinen kylmäsi aina treenin päälle. Ammattilaisetkin ovat tästä eri mieltä, niin varmasti olemme me amatööritkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti